Fedt – er det fedt eller skidt?

Af: Fit&Sund Diætist

Fedt er et næringsstof, som bruges til mange forskellige ting. Det giver os energi, bidrager til optagelse af vitaminer i kroppen og indgår i opbygningen af vores celler. Men kan vi få for meget fedt?

Fedt er en omdiskuteret størrelse. Vi bliver fortalt, at det er nødvendigt og sundt samtidig med, at vi skal spare på det. Nogle mener, at vi bør spise mere fedt, mens andre mener, at vi spiser for meget.

Nødder, avokado, vegetabilsk olie og fisk indeholder mest umættet fedt.

Men er fedt sundt eller usundt? Det kan man ikke bare svare ja eller nej til. For det første bør man altid have mængderne for øje, når man diskuterer, hvorvidt noget er sundt eller ej. For det andet er fedt ikke bare fedt.

Mættet og umættet fedt

Overordnet set kan fedt kategoriseres som mættet og umættet fedt. Selvom nogle mener, at vi sagtens kan spise løs af det mættede fedt, siger de officielle anbefalinger, at mættet fedt maks. bør udgøre 10% af vores daglige energiindtag. Dette skyldes, at man ser en sammenhæng mellem mættet fedt og livsstilssygdomme fx åreforkalkning og blodpropper. Mættet fedt findes primært i animalske fødevarer. Så ønsker du at skrue ned for det mættede fedt, bør du spare på smør, kød med højt fedtindhold og fede mejeriprodukter. Kokosolie er ikke animalsk, men indeholder faktisk mere mættet fedt, end smør gør – så vær kritisk, når du støder på den store hyldest til denne olie i medierne.

Enkeltumættet og flerumættet fedt

Det anbefales, at 25 til 40% af vores daglige energiindtag kommer fra fedt. Når man vælger fedttype, skal en stor del altså gerne komme fra umættet fedt, som vi får fra planteriget og fra fisk. Umættet fedt kan igen deles op i enkeltumættet og flerumættet fedt, hvor vi skal have allermest af det enkeltumættede. Dette får vi især, hvis vi vælger at stege vores kød i oliven- og rapsolie. Fisk, nødder og frø bidrager med meget flerumættet fedt. At vælge fisk er en særdeles god idé, og her er det faktisk en fordel ofte at vælge den fede slags fx laks, makrel og sild. Fisk indeholder nogle bestemte slags fedtsyrer, som hedder EPA og DHA. Disse fås kun i fisk (og fiskeolie som tilskud) og er blandt andet med til at sænke blodtrykket og mindske risikoen for åreforkalkning – altså stik modsat mættet fedt.

billeder-til-artikler/nglehulslogo.jpg

Nøglehullet på en fødevare viser, at varen lever op til de officielle kostråd. Fx er der sparet på fedtet. Om fedt er sundt, afhænger altså både af mængden og typen. Skifter du noget af det fede kød ud med magert kød og fisk og skifter stegesmørret ud med olie, ja, så er du rigtig godt på vej til et sundere fedtindtag! Du kan også se efter Nøglehullet, når du køber ind i hverdagen. Nøglehullet gør, at du kan vælge sundere mad, og er i overensstemmelse med de officelle kostråd.


Læs mere her:

Tilbage til oversigt