Mad skal bare være mad

Der findes mange myter og misforståelser om mad og sundhed. Men her får du 7 hårde facts om, hvad mad IKKE er:

Mad kan ikke noget magisk.
Mad kan ikke gøre dig syg.
Mad kan ikke gøre dig rask.
Mad kan ikke være sundt.
Mad kan ikke være usundt.
Mad kan ikke være farligt.
Mad kan ikke være fedende.

I alt for mange år(tier) har der været et alt for stort fokus på mad, fødevarer og sundhed gennem enorme mængder pseudovidenskab. Det skaber myter, misforståelser, gør os utrygge og endda bange for den enkelte fødevarer – for hvad nu, hvis det der hvide brød gør mig tyk?!

Misforståelser om mad skaber madstress. En tilstand, hvor dine tanker og følelser om mad fylder for meget og tager fokus – ja og overskud – fra de andre vigtige(re) ting i livet.

Men mad kan ikke noget magisk. Helt grundlæggende kan alle fødevarer bidrage med energi (kalorier) samt vitaminer og mineraler. Nogle fødevarer indeholder mange kalorier og få vitaminer/mineraler. Andre fødevarer indeholder større mængder vitaminer/mineraler, men færre kalorier.

Derudover kan mad og måltider samle mennesker rundt om bordet til et hyggeligt, socialt fællesskab – og dét er da i den grad også sundhed. Sociale relationer har faktisk markant større indflydelse på vores sundhed og trivsel, end hvad du spiser.

Kan man spise sig rask?

Lad os tage dette som et eksempel. Du kan bl.a. købe mange bøger med overskriften om, at du kan spise dig rask fra en sygdom – eller du kan tilmelde dig kurser, forløb og uddannelser, der vil lære dig, hvordan du spiser dig fra syg til rask.

Hvis du skal kunne spise dig rask, vil det betyde, at der vil være specifikke fødevarer, du skal spise, som har en helbredende effekt målrettet din sygdom.

Det er desværre forkert formidling. Det sande er, at kroppen i stort omfang godt kan helbrede sygdom eller bremse udviklingen af symptomer, hvis kroppen får de rette muligheder for det. Her har mad en rolle. Hvis du øger dit indtag af fødevarer, der sænker din risiko for sygdom og tidlig død, og samtidig mindsker dit indtag af fødevarer, der øger din risiko for sygdom og tidlig død (ved store mængder i mange, mange år), vil du give din krop ernæringsmæssige hjælpemidler til bedre at kunne opnå et helbredende miljø.

Kort gengivet: Mad har ikke en helbredende effekt på en sygdom. Men mad kan give kroppen den energi og de vitaminer og mineraler, der skal til for at kunne begynde at bekæmpe den sygdom og/eller inflammation, kroppen har udviklet.

Det er ikke hvad, men hvorfor og hvordan

Hvis du gerne vil undgå madstress og hellere opnå mere madro, kan du starte med at undgå at opdele mad som ’sundt’ og ’usundt’. Problemet er ikke, hvad du spiser. Problemet er dine spisemønstre og spisevaner, som ligger skjult i, hvordan du spiser, og hvorfor du spiser.

Al mad bidrager til energi og næring. Det handler om mængderne – over tid – og at spise varieret. Det hele er tilladt (på nær ved fødevareallergier eller særlige sygdomme). Så nyd din cola, når du har lyst til den. Det har du nemlig ikke hele tiden, hvis du tillader den i din daglige, varierende kost.

Tag kontakt til en af vores behandlere her, hvis du har brug for hjælp til din ernæring.

Tilbage til oversigt