Graviditet og amning

Nogle af de største spørgsmål i forhold til graviditet omhandler vægt fx:

  • Skal jeg tage på?
  • Hvor meget skal jeg tage på?
  • Påvirker min vægt min graviditet?
  • Hvor hurtigt og hvornår skal jeg tage på?

Der er ingen tvivl om, at det er meningen, at du skal tage på i vægt; men hvor meget, du skal tage på samt hvordan og hvorledes, er helt individuelt. 

Hos Fit&Sund Diætist kan vi give råd og vejledning både til dig, som er gravid og til dig, som ammer. Vi kan bl.a. komme ind på følgende:

  • Hvordan man kan forberede en sund graviditet.
  • Hvordan man under graviditeten kan spise og drikke, så næringen til barnet er optimal.
  • Hvilke kosttilskud man skal tage.
  • Hvor fysisk aktiv man bør være under graviditeten.
  • Hvad man skal være opmærksom på efter fødslen. 

At være i dialog med en diætist kan resultere i en sund graviditet - evt. uden et efterfølgende stort vægttabsbehov samt mulighed for god og nærende brystmælk til barnet. Derudover kan det give en form for ro, da du på denne måde er sikker på at give dit barn lige netop, hvad det har brug for.

Find din lokale diætist her 

Det, du spiser og drikker, har betydning for barnets udvikling i livmoderen. Du giver næring til barnet. Barnet har brug for ilt, energi, vitaminer og mineraler. Den næring, du indtager, går først og fremmest til barnet. Hvis du ikke spiser tilstrækkeligt af de nærende stoffer, vil kroppen tage af de reserver, som din krop gemmer på. For at passe på din egen krop og give barnet de bedste betingelser er det vigtigt at spise sundt og varieret samt tage de kosttilskud, der anbefales under en graviditet.

Der findes en del anbefalinger, som kan være svære at finde rundt i; men som bør efterleves bedst muligt, så både du og barnet får de rette næringsstoffer.

Overvægt under graviditet

Der kan være masser af problemer forbundet med overvægt i graviditeten. De fleste gravide oplever at have lidt lavere blodtryk under graviditeten, mens overvægtige gravide har stor risiko for at få forhøjet blodtryk. Der er også forhøjet risiko for at få graviditetssukkersyge - gestationel diabetes, hvilket udgør en væsentlig risiko for barnet, men også for moderen.

Kvinder, der er overvægtige og gravide, har også øget risiko for, at fødslen går i gang før tid, og disse kvinder oplever også hyppigere indgreb og komplikationer i forbindelse med selve fødslen. Fødsel ved kejsersnit forekommer langt hyppigere hos overvægtige gravide, end det gør for normalvægtige gravide.

Det kan ikke anbefales at gå i gang med et vægttabsforløb under graviditet; men vi kan hjælpe med at lave en plan, så du som gravid ikke tager unødige kilo på - og vil have lettere ved at tabe dig efter en graviditet.

Kostplan i forhold til graviditet og amning

Sammen udarbejder vi en personlig og individuel kostplan, hvor vi tager udgangspunkt i den mad, du godt kan lide, og som passer til netop dig og din hverdag. Derefter skruer vi på de nødvendige parametre for at sikre, at både du og dit barn modtager den rigtige og tilpassede mængde næring.

Som udgangspunkt er intet forbudt, og du kan selv vælge, hvad du ønsker at spise samtidig med, at du sagtens kan spise sammen med andre og ikke mindst det samme som de andre - det hele blot med sund fornuft og selvfølgelig også ud fra anbefalingerne for en sund og næringsrig kost under graviditet og amning.

Vi hjælper dig på vej til en sund graviditet!

Find din lokale diætist her

Mor og barn hold – MamaCamp

Du kan også komme på vores hold for mor og barn, MamaCamp. Det er et Bootcamp-forløb for både gravide og kvinder på barsel. Her får du effektiv og skånsom træning med en personlig træner/fysioterapeut, som tager højde for fx bækkenproblemer. Samtidig får du professionel kostvejledning og støtte fra en klinisk diætist, så du får nogle redskaber til en sundere hverdag i forhold til maden i en travl hverdag.

Du er selvfølgelig velkommen til at medbringe din baby.

Se her, hvor i landet der kører MamaCamp, og få lidt mere info angående forløbet: MamaCamp